L'Histoire du Soldat

L’Histoire du Soldat op 23 maart 2017  -  20.15 uurMede mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van De Tamboer.

Muziek: New European Ensemble

Javaanse Dansers: Rury Aviantie, Siko Setyanto, Hendro Yuliyanto

Vertelster: Wieteke van Dort

Regie: Gerard Mosterd


Over een Javaanse L’Histoire du Soldat


Gerard Mosterd en New European Ensemble presenteren een Javaanse versie van Igor Stravinsky’s “L’Histoire du Soldat”. Bijna een eeuw na de première tijdens de crisis na de eerste wereldoorlog. Gerard Mosterd transformeert deze tijdloze klassieker tot een fris, nieuw theaterstuk, waarin hunor, dans, mime, slapstick en muziek samensmelten.

De actrice Wieteke van Dort presenteert de speciaal voor deze productie geschreven tekst van de Indische dichter, toneelschrijver en mensenrechtenactivist Goenawan Mohamad. Drie van Java´s meest vooraanstaande traditionele dansers spelen de overige rollen.


De voorstelling is losjes gebaseerd op het absurde en tijdloze “L’Histoire du Soldat”. Een Faustiaanse vertelling over een arme soldaat, op weg naar huis, spelend op zijn oude viool. De duivel benadert hem plotseling en verleidt hem om deze te verruilen voor een boek dat feillos de toekomstige beurskoersen voorspelt. Met deze deal vergaart  de soldaat een fortuin zoals hem beloofd is. Materiële rijkdom doet hem beseffen dat alles dat hem lief was verdwenen is. Zijn ziel is hij kwijt. Intens verlangt hij naar zijn armoedig bestaan van vroeger. Het arme maar ongecompliceerde leven van toen waarin oprechte vriendschap nog bestond. Het wurgcontract met de duivel weerhoudt hem om hiervan terug te keren. Bizarre avonturen liggen in  het verschiet, doorspekt van kolder en diepe reflecties. Een surrealistisch werk. Een aanklacht tegen de corrumperende macht van geld door verrassende dialogen, bewegingen en poëtische beelden die verwijzen naar kunststromingen en ideeën uit het Interbellum.


Met “L’Histoire du Soldat” creëerde Stravinsky en toneelschrijver Charles-Ferdinand Ramuz een revolutionair, interdisciplinair muziek theaterstuk zonder financiële middelen.

Stravinsky daagde toekomstige theatermakers uit om nieuwe producties af te stemmen op hun eigen tijd en cultuur. “L’Histoire du Soldat” is met onder meer in een Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Inuit-uitvoering opgevoerd. Gerard Mosterd maakte deze eerste Indonesische “L’Histoire du Soldat”.


Bron: Gerardmosterd.org