Chpoin meets the blues

Peter Beets & Northern European Jazz Orchestra op tournee met Chopin

Pianist bewerkt klassiek voor bigband. (22 oktober 2016)


Pianist Peter Beets en het Northern European Jazz Orchestra gaan op tournee met Frédéric Chopin. In het programma Chopin Meets The Blues Goes Big! worden Chopins bekendste werken in een swingende en hedendaagse vorm gegoten. De combinatie van bluesy improvisaties, Afrikaanse jazzritmes en ijzersterke muziek van de Poolse componist staat garant voor een verrassende avond en puur genot. Waar ook ter wereld is dit niet eerder vertoond. De première is op vrijdag 18 september in De Doelen in Rotterdam.

Na de succesvolle theatertour Chopin Meets The Blues kreeg Peter Beets in 2010 de uitnodiging van het internationale label Criss Cross om zijn arrangementen van Chopins muziek in New York op te nemen met ’s werelds beste sessiemuzikanten. De reacties op deze studio-cd waren uitzinnig. De verwachtingen van het recent uitgebrachte livealbum, dat hij maakte met zijn eigen Peter Beets Trio, zijn dan ook hooggespannen. Hoogtepunt van de ‘Chopin-cyclus’ wordt deze concerttournee met het Northern European Jazz Orchestra.

Als de naam Chopin valt is Peter Beets niet meer te stoppen. Lyrisch spreekt hij over de componist. “De muziek van Chopin heeft altijd een grote aantrekkingskracht op mij gehad, vanwege de krachtige melodieën en harmonieën. Ik heb al zijn werken grondig bestudeerd, ze overstijgen cultuurgrenzen en leeftijdsgroepen. Die muziek is zo verschrikkelijk goed en actueel; dat moet van de daken geschreeuwd!” Samen met Rob Horsting maakte hij de arrangementen: walsen worden shuffle, flamenco of samba, maar de melodieën van Chopin blijven fier overeind staan.

Bebop

“Hoewel Chopin Europeaan was, heeft zijn muziek grote invloed gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Amerikaanse jazz”, vervolgt Peter Beets. “Vergelijk een solo van Charlie Parker met de versieringen aan het eind van Chopins Nocturne in Es. Je hoort meteen de overeenkomsten. Ik stel me voor dat er tenminste íets van Chopin moet hebben geklonken in de hoofden van al die jazzmusici in New Orleans, die hun wortels hadden in de Creoolse gemeenschap. Als kinderen van gemengde afkomst moeten zij thuis klassieke werken van onder meer Chopin beluisterd hebben. Misschien hebben ze er zelfs wel delen van leren spelen. Later, toen zij meer betrokken raakten bij het leven van de zwarte bevolking in en rond de steden, ontdekten ze de Afrikaanse klanken en ritmes. Deze combinatie ontwikkelde zich gaandeweg tot wat we nu bebop noemen. Feitelijk heeft Chopin met zijn melancholische verfraaiingen, die vergelijkbaar zijn met Afrikaanse blue notes, de jazz en blues uitgevonden zonder het zelf te weten.”

Over Peter Beets

Pianist Peter Beets is één van de meest kleurrijke pianogiganten van deze tijd. Hij heeft zijn eigen Peter Beets Trio, speelt regelmatig als solist bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, was jarenlang de vaste begeleider van Rita Reys en wordt alom geprezen om zijn bewerkingen van klassieke muziek. In zijn prijzenkast staan een Edison, de Prix Martial Solal en de Pall Mall Export Swing Award. Hij speelde met grote namen als Chick Corea, Dee Dee Bridgewater en Wynton Marsalis. Wereldwijd oogst Peter Beets bewondering met zijn composities en improvisaties.

Over het Northern European Jazz Orchestra

Het Northern European Jazz Orchestra behoort tot de meest veelbelovende exponenten van de Europese bigband scene. Ze traden op met solisten als Laura Fygi en Fay Claassen. Het orkest bestaat uit 17 internationale musici en heeft Nederland als thuisbasis. Dirigent is de Amerikaanse trompettist Kurt Weiss, die samenwerkte met artiesten als Aretha Franklin  en Ray Charles.

Dirigent Kurt Weiss

De Amerikaanse trompettist Kurt Weiss trad op met artiesten als Aretha Franklin, Frank Foster, Steve Grossman, Natalie Cole, Donna Summer, Rosemary Clooney, Mel Torme en Bobby Short. Als trompetsolist heeft hij uitgebreide tournees gemaakt met de orkesten van Ray Charles, Artie Shaw, Glenn Miller and Jimmy Dorsey. Gedurende zijn verblijf in New York trad hij ook op met de orkesten van Toshiko Akiyoshi, Mario Bouza, Maria Schneider, Barry Harris and the Village Vanguard Monday Night Orchestra. Daarnaast trad hij veel op met zijn eigen orkesten in de Verenigde Staten en Europa, in theaterorkesten en televisieshows. Kurt woont sinds 2001 in Nederland. Behalve het Northern European Jazz Orchestra dirigeert hij ook the West Coast Big Band.