Jelle Brandt Cortius

Jelle Brandt Corstius (11 oktober 2016)


Hoe overleef ik de Russische winter?


De Russische winter is lang. In oktober vallen de eerste sneeuwvlokken, en pas aan het eind van mei smelten de laatste sneeuwresten weg. En dat is in Moskou; op andere plekken kan de winter nog veel langer duren. En koud wordt het ook: sneeuwstormen, vallende ijspegels en bevroren accu’s maken het leven moeilijk. Maar het is ook een tijd van sprookjesachtige landschappen en liederen zingen bij de open haard.

Reisjournalist Jelle Brandt Corstius neemt u mee op een winterreis door Rusland. Hij leert u over de ontberingen op reis door het grootste land ter wereld. Hoe overleeft u een bezoek bij een afgelegen rendierbrigade in Russisch Lapland? Waar kunt u op zoek naar ruimte-afval in een Siberische hoogvlakte? Voor avontuur hoef je in Rusland niet ver te reizen: een brand in u eigen Moskouse appartement wordt door de brandweer geblust met sneeuw. En op een datsja van vrienden kunt u een passerende auto uit de sneeuw helpen, en na afloop samen dronken worden.

Jelle zal muzikaal worden begeleid door Oleg Fateev. Hij is geboren in Moldavië en reist de hele wereld over met zijn bayan, een Russische accordeon. Oleg heeft opgetreden met artiesten als Herman van Veen, Nynke Laverman en Mathilde Santing. Daarnaast was hij actief als muzikaal leider, componist en arrangeur bij diverse theatergezelschappen, waaronder het Ro Theater. Oleg Fateev zal op zijn eigen karakteristieke wijze de verhalen van Jelle een Russische sfeer meegeven.