JP & The Seger Sesion Band

JP & The Seeger Session Band


JP & The Seeger Session Band is opgericht in 2009, geïnspireerd op Bruce Springsteens Seeger Sessions.


In september 1997 had Bruce Springsteen een fiesta-thema party georganiseerd. Een maand later werd hij gevraagd om deel te nemen aan een opname voor een tribute album aan de folk zanger Pete Seeger. The Sessions Band werd opgericht.

In 2005 formeerde Springsteen de band weer die bekend staat als The Second Seeger Session

De derde Seeger Session vond in 2006 plaats.

Wie was Pete Seeger?

Pete Seeger, (1919-12014) was een Amerikaanse folkzanger en gitarist.

In eerste instantie wilde hij journalist worden. In 1916 werd hij gegrepen door de banjo en twee jaar later kreeg hij een baan bij the Archives of American Folk Music.

Zijn vader was overtuigd communist en Pete werd ook lid van de Amerikaanse Communistische Partij. In de jaren 50 zegde hij zijn lidmaatschap op, omdat hij inzag dat Stalin “een opperst wrede misleider” was.

In maart 1940 ontmoette hij Woodu Gutrhie. Samen met Gutrhie richtte hij de Almanac Singers op, een steeds wisselende groep muzikanten die in hun werk linkse en pacifistische ideeën uitdroegen.

Toen Amerika zich na de Japanse aanval op Pearl Harbor ging bemoeien met de tweede wereldoorlog, werden de Almanac Singer in heel Amerika populair. De pacifistische liedjes verdwenen uit het repertoire.

In 1947 vormde hij de groep The Weavers. Groot succes viel hen ten deel, maar tijdens de koude oorlog werden zij geboycot.

Eind jaren vijftig begin zestiger jaren bloeide de folkmuziek weer op. Pete Seeger nam duidelijk stelling in de rellen rond gelijke rechten van de zwarte bevolking onder meer met zijn lied “We shall overcome”. Een ander bekende song van hem is “Turn! Turn! Turn!”, een bekende Bijbeltekst uit Prediker door hem op muziek gezet, waar vooral the Byrds bekend mee werden.

Ook tijdens de Vietnamoorlog liet Seegers van zich horen. Eind jaren zestig was hij een van de eersten die zich voor het milieu inzette. Zo begon hij in 1969 het “Clearwater-project” om de rivier de Hudson weer schoon te krijgen. In 2011 liep hij aan het hoofd van een georganiseerde protestmars van de Occupy Wall Street beweging.


JP & the Seeger Session Band

Dit is een Nederlandse Band met hoofdzakelijk muzikanten uit Zeeland en Brabant, onder leiding van Jan Peter de Klerk. De band bestaat uit ruim 14 man en brengen de folkmuziek van Pete Seeger tot leven. Ook Country, New Orleans, Gospel, Rock en Americana wordt gepeeld op New Orleans, Jazz en Big band arrangementen. Hierbij wordt gespeeld op viool, accordeon, piano, pedalsteelgitaar, trompet en banjo. De drums , contrabas en achtergrondzangeressen begeleiden het geheel.

Het vooral een show die uitnodigt tot meezingen en meeklappen. Een garantie voor een feestelijke avond.