Bartholdi oktet 4 feb. 2018

Bartholdi oktet

Bartholdi Oktet, zondagmiddag 4 februari 2018 om 14.00 uur in De Tamboer


Het Bartholdi Oktet van het Noord Nederlands Orkest bestaat uit Marlene Hemmer, Gijs Philip van Schaik, Lianne van den Berg en Grethe Wijma op viool, Martin Manak en Florian Schneidt op altviool en Florent Maigrot en Kate Harris op cello. Kate Harris zal bij dit concert vervangen worden door Karlien Bartels. Op het programma staan kwartetten van Haydn en Schubert en het Oktet van Mendelsohn.


Felix Mendelsohn-Bartholdi had al voor zijn vijftiende diverse composities gemaakt, waaronder een pianokwartet. Op zijn vijftiende componeerde hij zijn eerste symfonie.

Hij werd directeur en kapelmeester van het Gewandhausorchester in Leipzig en reisde heel Europa door. Hij stierf al op 38-jarig leeftijd, uitgeput en overwerkt. De NNO musici spelen het oktet dat hij schreef toen hij nog maar 16 jaar was.

BARTHOLDI OKTET NNO


Viool:Marlene Hemmer

Gijs Philip van Schaik

Lianne van den Berg

Annet Verboom

Altviool:Martin Manak

Florian Schneidt

Cello:Florent Maigrot

Karlien Bartels


Programma


Joseph Haydn (1732-1809), Kwartet in G opus 33 nr 5

1.  Vivace assai

2. Largo e cantabile

3. Scherzo. Allegro

4. Finale. Allegretto-Presto


Franz Schubert (1797-1828), Quartettsatz in c, D703


PAUZE


Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847), Octet in Es groot, opus 20

 

1.  Allegro moderato ma con fuoco

2. Andante

3. Scherzo

4. Presto


Lianne van den Berg (1980) begon haar vioollessen bij Boukje Gerritsma in Hoogezand. Zij behaalde haar bachelor bij Ilona Sie Dhian Ho (2004) aan het Noord Nederlands Conservatorium te Groningen, studeerde verder bij Benzion Shamir aan het conservatorium van Rotterdam (2004) en behaalde haar master bij Johannes Leertouwer aan het conservatorium in Amsterdam (2007).

Zij volgde masterclasses aan de internationale zomeracademie in Nice en de Summer Academy in Salzburg bij onder andere Mauricio Fuks, Gerhard Schulz, Lewis Kaplan.                                                                                                            Orkestervaring deed zij op in het Haydn Jeugd Strijk Orkest (1995-1998), het Nationaal Jeugd Orkest (2001-2002), het EUYO (2005) en het Schleswig Holstein Festival Orkest (2006 en 2007).Zij speelde in de academie van la Scala in Milaan, waar zij de Cosi fan Tutte van Mozart uitvoerde (2007). In 2008 en 2009 werkte Lianne in het Orquesta Filarmonica de Santiago de Chile in Chili.                                                   Vanaf 2010 is Lianne plaatsvervangend aanvoerder tweede viool in het Noord Nederlands Orkest. Daarnaast werkt zij regelmatig als remplaçant in het Gelders Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Naast haar orkestwerk speelt zij kamermuziek en heeft zij sinds 2002 een prive-lespraktijk.Marlene Hemmer (1981) begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen. In 1989 werd ze aangenomen op de Jong Talent Opleiding van het Utrechts Conservatorium. Vanaf 1994 studeerde ze bij Zakhar Bron aan de Musikhochschule te Lübeck, bij Ana Chumachenko in Biella(Italië) en bij Emmy Verhey en Alexander Kerr aan het Utrechts Conservatorium waar ze haar studie afsloot met een 10 met onderscheiding. Tijdens haar studie volgde Marlene masterclasses bij onder andere Ruggiero Ricci (Dartington, Engeland) en Zaven Melikian (Pebble Beach, Californië). Daarnaast werkte ze samen met onder andere Viktor Liberman, Joseph Silverstein, Jeremy Menuhin, Hagai Shaham, Christiaan Bor, Godfried Hoogeveen en Rian de Waal. Begin 2008 bracht Marlene samen met pianist Paul Komen haar debuut-cd uit met de 3 vioolsonates van J. Brahms welke zeer lovende recensies ontving en de 2e plaats behaalde in de Top 15 van Radio 4. Samen waren ze vaak te zien en te horen in het Concertgebouw en op radio en TV. Eind 2011 kwam haar 2e cd 'Virtuoso Opera Fantasies' uit die meteen werd verkozen tot 'Klassieke Zaken Aanrader'. Marlene heeft inmiddels diverse prijzen op haar naam staan waaronder het internationale Concorso Premio Sassari en het Prinses Christina Concours (1997) In 2003 won ze de tweede prijs op het Nationaal Vioolconcours Oscar Back met de Schotse Fantasie van Max Bruch uitgevoerd met het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Eri Klas. Marlene bespeelt een G.B. Guadagnini uit 1764, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.


Gijs Philip van Schaik uit Hilversum kreeg op zesjarige leeftijd zijn eerste vioollessen bij Coosje Wijzenbeek. Vanaf 1985 studeerde hij in Amsterdam bij Jeannelotte Hertzberger en daarnaast kreeg hij les van onder anderen Alexander Barantschik en John Harding. Na het voltooien van zijn opleiding in 1992 speelde hij in verschillende symfonieorkesten in Nederland en sinds april 1995 is hij als eerste violist verbonden aan het NNO. Verder is hij actief als kamermusicus, arrangeur en is dirigent van het HVSO, het Haydn Voorbereidend Strijkorkest. Hij bespeelt een viool van de Amerikaanse vioolbouwer Joseph Curtin uit 1995.

Annet Verboom is geboren in ’t Harde. Na vioollessen aan de Muziekschool van Elburg werd zij toegelaten tot de Jong Talent-klas van het conservatorium van Zwolle, waar ze les had van Els Krieg. Haar bacheloropleiding en masteropleiding deed zij bij Benzion Shamir aan het conservatorium van Rotterdam. Incidentele lessen volgde ze bij Evgenia Ephstein. Masterclasses volgde ze o.a. bij Ilya Grubert, Shmuel Ashkenasi, Mauricio Fuks en Roland Daugareil.

Sinds het begin van haar studie is Annet actief in verschillende kamermuziek ensembles. Samen met pianist Harimada Kusuma geeft ze concerten in binnen en buitenland. Vanaf 2015 is zij primarius van het Canto Quartet.

Ze heeft met verschillende orkesten gesoleerd zoals Jeugd Strijkorkest Constantijn, Rotterdam Ensemble, NCSO, Symfonia Jong Twente en Sinfonia Rotterdam.

Annet is aanvoerder 2de violen bij het NNO sinds december 2016 en doet dat met heel veel liefde. Zij remplaceert bij verschillende orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Filharmonie Zuid Nederland en Het Gelders Orkest.


Lianne van den Berg (1980) begon haar vioollessen bij Boukje Gerritsma in Hoogezand. Zij behaalde haar bachelor bij Ilona Sie Dhian Ho (2004) aan het Noord Nederlands Conservatorium te Groningen, studeerde verder bij Benzion Shamir aan het conservatorium van Rotterdam (2004) en behaalde haar master bij Johannes Leertouwer aan het conservatorium in Amsterdam (2007). Zij volgde masterclasses aan de internationale zomeracademie in Nice en de Summer Academy in Salzburg bij onder andere Mauricio Fuks, Gerhard Schulz, Lewis Kaplan. Orkestervaring deed zij op in het Haydn Jeugd Strijk Orkest (1995-1998), het Nationaal Jeugd Orkest (2001-2002), het EUYO (2005) en het Schleswig Holstein Festival Orkest (2006 en 2007). Zij speelde in de academie van la Scala in Milaan, waar zij de Cosi fan Tutte van Mozart uitvoerde (2007). In 2008 en 2009 werkte Lianne in het Orquesta Filarmonica de Santiago de Chile in Chili. Vanaf 2010 is Lianne plaatsvervangend aanvoerder tweede viool in het Noord Nederlands Orkest. Daarnaast werkt zij regelmatig als remplacant in het Gelders Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Naast haar orkestwerk speelt zij kamermuziek en heeft zij sinds 2002 een prive-lespraktijk.


Martin Manak begon zijn vioolstudie aan het conservatorium te Zwolle bij Jeanne Lemkes-Vos. Na het behalen van zijn diploma zette hij zijn studie altviool uitvoerend musicus voort bij Cees Dekkers in Groningen. Hij speelt veel in kamermuziekensembles en heeft jarenlang deel uitgemaakt van het Boreaskwartet. Sinds 1995 vervult hij de functie van plaatsvervangend soloaltist in het Noord Nederlands Orkest. Martin Manak bespeelt een instrument van Wilhelm Brueckner.


Florian Schneidt is geboren 2 november 1968 te München in een familie van musici; zijn vader is violist, zijn moeder celliste en stiefmoeder altvioliste.

Bij de laatste volgde hij lessen tot hij aan het conservatorium in München ging studeren bij Jorge Sutil en later Urs Stiehler. In 1996 sloot hij zijn studie af met zijn masters diploma.

Vervolgens werkte hij twee jaar als freelancer in München en remplaceerde hij in diverse Duitse orkesten. In 1998 trad hij in dienst als tutti altviolist bij het Noord Nederlands Orkest. Naast zijn vaste aanstelling bij dit orkest remplaceerde hij ook in vele Nederlandse orkesten. Buiten zijn werkzaamheden als musicus heeft hij een ambachtelijk bedrijf als strijkstokkenmaker.


Geboren in 1986 groeide Florent Maigrot op in Versailles en studeerde vanaf zijn 9e jaar bij Barbara Marcinkowska aan het Conservatoire de Versailles en later aan het Conservatoire National Superieur te Parijs bij Michel Strauss, waar hij in 2011 zijn Master Degree behaalde. Op jonge leeftijd zat hij tevens in het kinderkoor van Versailles, en zong (ook solo) in verscheidene operaproducties. Van zijn Stabat Mater van Pergolesi is een cd uitgebracht. Hij was solo-cellist in het Lucern Festival Orchestra en behaalde in 2008 met zijn toenmalige strijkkwartet de Grand Prix van het kamermuziekfestival van Normandië. Florent heeft een grote affiniteit met modern en eigentijds werk, en vertolkte enkele composities voor cello en electronica op het Parijse Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique (IRCAM). Daarnaast speelt hij veelvuldig samen met celliste Karlien Bartels, waarmee hij een cd opnam met verscheidene cello duo composities, waaronder speciaal voor hen gecomponeerd werk. Vanaf 2012 maakt Florent deel uit van de cello groep van het NNO en sinds november dit jaar als aanvoerder. Florent bespeelt een cello gebouwd door Claude Victor Rambaux, Parijs 1862.


Celliste Karlien Bartels werd opgeleid aan het prestigieuze Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, en de Musik Universität van Wenen. Tijdens haar studie werd zij toegelaten tot de Académie van het Orchestre de Paris onder leiding van Christoph Eschenbach en werkte samen met onder andere David Geringas, Ivry Gitlis, Alexander Rudin en het Juilliard String Quartet. Zij  gaf optredens in de meeste Europese landen en de VS en maakte in 2010 samen met pianiste Mami Hagiwara een tournee naar Japan. Als kamermusicus speelt zij in meerdere ensembles, het Parijse trio Lehmann, Ensemble Eria, en wordt met regelmaat uitgenodigd op verscheidene Europese festivals. Karlien Bartels is hoofdvakdocent aan het ArtEZ Conservatorium. Daarnaast speelt zij regelmatig bij verscheidene orkesten; onder meer als plaatsvervangend solo-cellist van het Nationaal Orkest van België, het Orchestre de Paris en het Orchestre d’Ile de France. Zij bespeelt een cello van C. A. Miremont, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.Franz Joseph Haydn was een Oostenrijks componist. Haydns werk wordt gerekend tot de muziek van de klassieke periode. Hij was schepper van een omvangrijk oeuvre en vooral zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de symphonie en van het strijkkwartet zijn van belang. Samen met Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven vormt hij, muziekhistorisch gezien, de Eerste Weense School.. Hij heeft minstens 104 symfonieën gecomponeerd. Daarnaast meer dan 120 bariton trio’s, pianowerken en liederen en 24 opera’s. Op latere leeftijd schreef hij veel missen en twee oratoria’s. Het werk dat deze middag gespeeld wordt is een onderdeel van de zogenoemde Russische kwartetten.


 
Ook Franz Schubert is in Oostenrijk geboren, in Wenen. Op achtjarige leeftijd kreeg hij vioolles. Daarnaast volgde hij ook zanglessen en werd later als 'Sängerknabe' bij de Weense hofkapel aangenomen. Ook hij was zeer productief in zijn korte leven, hij werd slechts 31 jaar, en componeerde veel werken. Meer dan 140 liederen, twee symfonieën en vier opera’s. Ook pianosonates, een strijkkwartet en twee missen.


 


Felix Mendelsohn Bartholdi werd in Hamburg geboren in een gefortuneerde familie. Hij begon op zesjarige leeftijd met pianospelen. Op jeugdige leeftijd componeerde hij al en dirigeerde zijn werken.

Mendelsohn reisde veel. Zoals naar Parijs, Rome en Birmingham. Voor orkesten schreef hij onder meer ouvertures, symfonieën en concerto’s. Ook schreef hij kamermuziek, oratoria en cantates. Daarnaast heeft hij diverse opera’s gecomponeerd, een operette, toneelmuziek en muziek voor orgel en piano.