Mozart kwintet, 4 maart 2018

Mozart Kwintet, 4 maart 2018

Mozart Kwintet, 4 maart 14.00 uur


Het Mozart Kwintet bestaat uit Hanka Clout op klarinet, Sergei Bolotny op viool, Yu Li op viool, Merel Willers-Hunsveld op altviool en Noelle Weidman op cello. Op het programma staan klarinet kwintetten van Mozart en Brahms.

Geen enkel ander werk dan Mozarts Kwintet voor klarinet en strijkers (KV 581) maakt duidelijk waarom zijn muziek zo geliefd is.

In 1891 leerde Brahms de klarinettist Richard Mühlfeld kennen, hij was zeer van hem onder de indruk. Daarom componeerde hij een aantal werken met de klarinet in de hoofdrol.

Het Mozart Kwintet bestaat uit Hanka Clout op klarinet, Sergei Bolotny op viool, Yu Li op viool, Merel Willers-Hunsveld op altviool en Noelle Weidman op cello. Op het programma staan klarinet kwintetten van Mozart en Brahms.

Geen enkel ander werk dan Mozarts Kwintet voor klarinet en strijkers (KV 581) maakt duidelijk waarom zijn muziek zo geliefd is: teerheid, melodieusheid en een bijzonder soort genereuze spiritualiteit. Wolfgang Amadeus Mozart schreef het stuk voor zijn vriend, de voortreffelijke klarinettist Anton Stadler. We hebben meerdere werken aan deze vriendschap te danken, waarvan Klarinetconcert KV 522 vooral erg geliefd is.

In 1891 leerde Brahms de klarinettist Richard Mühlfeld kennen, hij was zeer van hem onder de indruk. Daarom componeerde hij een aantal werken met de klarinet in de hoofdrol, zoals het Trio voor klarinet, cello en piano, de Sonates voor klarinet en piano en het fabuleuze Klarinetkwintet in B mineur Opus 115 voor klarinet en strijkers. In slechts vier weken tijd schreef hij dit meesterwerk dat, net als het kwintet van Mozart, wordt beschouwd als één van de hoogtepunten uit de kamermuziekliteratuur.
MOZART KWINTET NNO


Viool:Sergei Bolotny

Yu Li

Altviool:Merel Willers-Hunveld

Cello:Noëlle  Weidmann

Klarinet:Hanka Clout


Programma


W.A.Mozart (1756-1791)Clarinet Quintet KV 581

-Allegretto

-Larghetto

-Menuetto

-Tema con variazioni


PAUZE


J. Brahms (1833- 1897)Clarinet Quintet opus 15

-Allegro

-Adagio

-Andantino

-Con moto


Sergei Bolotny werd geboren in 1975 in Tschernowitz, Oekraïne. Hij komt uit een muzikaal gezin. Het talent van Sergei bleek al vroeg zodat hij vanaf zijn 7e jaar onderwijs kon volgen op de Speciale School voor Muziek in Lwow. Hij vervolgde zijn vioolstudie aan de Nationale Muziekakademie van Kiev. Na zijn conservatorium opleiding volgde hij lessen in Wenen met een specialisatie kamermuziek bij onder meer Michael Frischenschlager en Johannes Meissl. Tijdens deze tijd in Oostenrijk speelde hij in talrijke ensembles en orkesten waaronder het

Vioolcompetitie in Oezbekistan, hij was in 1995 halve finalist op het Paganini Vioolconcours en won de 2e prijs op het Janacek Concours. In 2008 won hij met het Metro Trio de Promotion Prize op het Osaka Chamber Music Festival.

Sergei is plaatsvervangend 2e concertmeester bij het NNO.Yu Li, geboren in Shanghai, begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen. Hij studeerde aan het conservatorium in Beijing, waar hij in september 2000 zijn Bachelor diploma behaalde. Vervolgens studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jaring Walta, waar hij zijn Masterdiploma’s viool en kamermuziek behaalde. Hij was verbonden aan het Residentie Orkest en het Radio Symfonie Orkest en maakt sinds september 2006 deel uit van de tweede violen bij het NNO. Hij won verschillende prijzen en heeft met diverse orkesten buitenlandse tournees gemaakt.Merel Willers-Hunveld kreeg haar eerste vioollessen op 6-jarige leeftijd van Barbara Faber. Na 4 jaar

stapte ze over op de altviool, en had tot 1996 les bij Margot Näring op de Amstelveense

Muziekschool. Op het Conservatorium van Amsterdam studeerde ze bij Michael Gieler, en

behaalde haar diploma in juni 2002. Vervolgens studeerde ze bij Esther van Stralen (docente

altviool aan de Hochschule für Musik in Bremen.

Gedurende haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam heeft Merel vele

masterclasses gevolgd, o.a. bij Thomas Riebl (Amsterdam, Prussia Cove, Cartusiana), Toby

Hofman (Amsterdam) en Phillipe Graffin (viool), Colin Carr (cello), Pascal Devoyon (piano)

(Internationale Masterclass Apeldoorn).

Aan het Conservatorium van Amsterdam volgde ze naast haar hoofdvaklessen regelmatig lessen bij o.a. Frans van Ruth, Mila Baslawskaja en het Parkanyi Kwartet om zich te bekwamen in het ensemblespel.

Haar vaste pianist is Martijn Willers, met wie ze regelmatig concerten geeft.

Merel Willers-Hunveld is als altvioliste verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.Noëlle Weidmann, geboren in Metz te Frankrijk, speelt al sinds haar zesde jaar cello. Ze was 11 jaar toen ze haar cellostudie aan het conservatorium te Metz afrondde, met eerste prijzen voor cello, piano en kamermuziek. Een jaar later werd ze toegelaten tot het beroemde Conservatoire National Superieur de Musique te Parijs, waar ze studeerde bij Michel Strauss. Ze trad op met bekende musici, zoals Joseph Silverstein, Philippe Benod, Vladimir Mendelssohn, Barbara Westphal en Jean-Claude Vanden-Eyden. Noëlle Weidmann studeerde in 2005 af in Parijs en studeerde daarna bij Jan- Ype Nota te Groningen en wederom bij Michel Strauss te Parijs. Noëlle Weidman is sinds  2006 aanvoerder van de cellogroep bij het Noord Nederlands Orkest. Het seizoen 2008-2009  heeft Noëlle de Carte Blanche serie van het NNO samengesteld.Hanka Clout (1981, Heerlen) studeerde piano en klarinet aan de conservatoria van Maastricht, Rotterdam en Amsterdam, bij de Poolse pianodocent Barbara Grajewska, en bij klarinetdocenten Harmen de Boer en Hans Colbers, waarbij ze voor zowel piano als klarinet cum laude afstudeerde. Tijdens haar studie had Hanka regelmatig les van esklarinettisten Harrie Troquet en Arno Piters, en fagottist Brian Pollard. Op dit moment volgt ze basklarinetlessen bij Davide Lattuada, basklarinettist bij het KCO. Hanka is tweede, bas- en es-klarinettist van het NNO. Ze remplaceert bij diverse orkesten, zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest, Ballet Orkest, het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest.

Daarnaast maakt ze deel uit van Trio Drie Ooghoogten, Het Zwols Collectief en het Amsterdam Wind Quintet, waarmee ze in 2014 een tournee door China maakte met 11 concerten in o.a. Beijing, Shanghai en Guangzhou.

Hanka heeft als klarinet- en pianodocent een drukke lespraktijk in Zwolle.Wolfgang Amadeus Mozart was geboren in Salzburg, Oostenrijk. Hij was naast componist ook pianist, violist en dirigent. Hij speelde de muziek uit zijn tijd bijzonder goed, vooral kamermuziek, symfonie, pianoconcert en opera.

Al op jeugdige leeftijd werd hij beschouwd als wonderkind. Op zevenjarige leeftijd begon hij met zijn ouders en zus aan een driejarige tournee door Europa.

In 1769 werd zijn vader, Leopold Mozart benoemd tot onbezoldigd concertmeester aan het hof van aartsbisschop Hieronymus von Colloredo van Salzburg. Vanaf dan reisden Leopold en Wolfgang Mozart samen en trad Wolfgang solo op. Enkele jaren later verbleef hij in Parijs om omstreeks 1778 waar terug te keren naar Salzburg.

In 1782 trouwde hij met Constanze Weber. Hij gaf muziekles en componeerde veel. Baron Gottfried van Swieten, die hem liet in die tijd ook kennismaken met oude muziek van Bach en Händel. Rond 1784 ontmoette hij de componist Joseph Haydn, die hoog opgaf van Mozarts muzikale kwaliteiten. Die bewondering was wederzijds: Mozart zou later zes in die tijd gecomponeerde strijkkwartetten (KV 387, 421, 428, 458, 464 en 465) aan Haydn opdragen.

In 1787 reisde Ludwig van Beethoven naar Wenen om les te krijgen van Mozart. Van een persoonlijke ontmoeting tussen beide componisten is echter niets bekend.

Aan het einde van zijn leven was hij overwerkt. Mozart werd gekweld door een depressie en door de waanvoorstelling dat hij vergiftigd was. Op 5 december 1791 overleed hij.

Vele mooie werken heeft hij ons nagelaten. Een daarvan is het klarinet kwintet, dat hij componeerde voor klarinet en strijkers (KV 581) in 1789. Hij schreef het voor zijn vriend uit zijn laatste Weense jaren, de voortreffelijke klarinettist  Anton Stadler (1753-1812).


 

Johannes Brahms is geboren in Hamburg. Zijn vader was muzikant en speelde hoofdzakelijk in cafés.

Ook Brahms werd gezien als wonderkind; hij speelde al op tienjarige leeftijd de pianopartij van het pianokwintet opus 16 van Ludwig van Beethoven.

Vrij laat, in 1851, kwam zijn eerste officiële werk tot stand, het Scherzo in es-klein.

In 1853 ging Brahms samen met de Hongaarse violist Eduard Reményi op tournee, waarbij hij in Düsseldorf Robert Schumann en diens vrouw Clara ontmoette. Dankzij de lovende kritiek van de zeer invloedrijke Robert Schumann was Brahms' naam gemaakt.

Naast het componeren dirigeerde Brahms veel, voornamelijk zijn eigen muziek, maar ook muziek van Bach en veel koormuziek.

Brahms had een liefde voor de muziek uit de klassieke traditie van Bach, Mozart, Haydn, Beethoven en Schubert. In 1862 verhuisde hij naar Wenen.

Soms deed hij lang over een compositie zoals bij de eerste symfonie die hij in 1876 voltooide, een compositie waaraan hij meer dan twintig jaar had gewerkt.

Brahms raakte door zijn successen in goeden doen, maar leefde altijd eenvoudig. Hij schonk geld aan veelbelovende musici, zoals Antonín Dvořák, en ondersteunde zijn familie en Clara Schumann.

Op 3 april 1897 overleed hij in Wenen.

Vijf jaar voor zijn dood, in 1891, had Brahms de klarinettist Richard Mühlfeld leren kennen en componeerde vervolgens een aantal werken met de klarinet in de hoofdrol: Trio voor klarinet cello en piano, Sonates voor klarinet en piano en het fabuleuze Klarinetkwintet in b mineur opus 115 voor klarinet en strijkers. Hij schreef dit meesterwerk in slechts 4 weken. Dit werk wordt - net als het kwintet van Mozart - als één van de hoogtepunten uit de kamermuziekliteratuur genoemd.