Piano Trio NNO

Pianotrio  NNO. Zo 5 nov. 2017, 14.00 uur

Keiko Sakuma ging na haar studie in haar geboorteland Japan verder studeren aan het Mozarteum in Salzburg en daarna in Wenen. Ze gaf reeds concerten in diverse Europese landen, Japan en de Verenigde Staten. Sergei Bolotny, afkomstig uit de Oekraïne studeerde eveneens in Wenen waar hij ook in alle grote orkesten speelde, de Wiener Volksoper, de Staatoper en de Wiener Philharmoniker. Sergei is plaatsvervangend tweede concertmeester bij het NNO. Sven Otte is sinds 1998 verbonden aan het NNO en houdt zich niet alleen bezig met klassieke muziek maar ook met jazz en improvisatie.

PIANO TRIO NNO, kamermuziekconcert op zondagmiddag 5 november om 14.00 uur in De Tamboer


Viool: Sergei Bolotny

Contrabas: Sven Otte

Piano: Keiko Sakuma


Programma


"De Seizoenen" van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893), arrangement door Aleksander Gedike voor Piano Trio


- Januari. By the Hearth

- Februari. Carnaval

- Maart. Song of the Lark

- April. Snowdrop

- Mei. Starlit Nights.

- Juni. Barcarolle

- Juli. Song of the Reaper

- Augustus. Harvest

- September.. The Hunt

- Oktober. Autumn Song

- November. Troika

- December. Christmas


Pauze


Claude Bolling (1930-heden)

Tango uit Jazz suite


Takashi Yoshimatsu (1953-heden)

Atomic Hearts Club Trio

- Allegro( Progressieve!)

- Andante( a cheap  love scene)

- Scherzo ( philanderer's steps)

- Finale ( Rock'n'Roll!)


Astor Piazolla (1921-1992) de vier Seizoenen van Buenos Aires

- Winter . Invierno Porteno

- Lente . Primavera Portena.

- Zomer.. Verano Porteno

- Herfst. Otono Porteno


Sergei Bolotny studeerde viool in Kiev en viool en kamermuziek in Wenen bij onder anderen Johannes Meissl. Hij volgde masterclasses bij Vladimir Spivakov, Erich Grünberg en Josef Suk en het Altenbergtrio. Hij bereikte de halve finale van het Paganini-concours in Italië en won vele prijzen, waaronder de tweede prijs bij het Janáček-concours in Oostenrijk. Hij speelde bij de Wiener Volksoper, de Wiener Philharmoniker en de Wiener Staatsoper. Sinds 2010 is hij plaatsvervangend tweede concertmeester bij het NNO. Daarnaast geeft hij concerten in binnen- en buitenland.

Onlangs nam hij in Wenen een CD op met alle Capricci van Paganini.


Sven Otte werd in Münster geboren en begon op 17-jarige leeftijd met de contrabasstudie. Hij studeerde aan de conservatoria van Essen en Keulen en volgde diverse masterclasses. In 1998 won hij een internationaal concours voor contrabassisten in Edinburgh. In Duitsland speelde hij bij verschillende symfonieorkesten. Sinds 1998 is hij verbonden aan het NNO. Hij houdt zich niet alleen bezig met klassieke muziek maar is ook intensief beoefenaar van jazzmuziek en improvisatie.


Keiko Sakuma werd in Tokio geboren en begon met haar pianostudies al op jonge leeftijd op de Junior High School en de High School of Music in Japan. Daar won zij in 2004 de eerste prijs bij een nationaal ensembleconcours. Vervolgens ging zij naar Europa. Na haar eerste eindexamen piano in 2008 aan het Mozarteum in Salzburg studeerde zij verder aan de Universiteit in Wenen bij Prof. Avedis Kouyoumdjian, waar ze in 2009 het examen voor pianokamermuziek haalde.

Keiko treed regelmatig op als soliste, begeleidster en in ensembles met verschillende partners in Oostenrijk, Duitsland, Italië, Slovenië, Bulgarije, Japan, USA en sinds 2012 ook in Nederland. In de zomer van 2013 was zij begeleidster bij het Musikseminar in Wenen."De Seizoenen" van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893).

De in Sint-Petersburg geboren, Tchaikovsky was eerst ambtenaar, ging vervolgens muziek studeren aan het conservatorium van Sint-Petersburg om aan datzelfde conservatorium les te gaan geven. Daar schreef dit prachtig en veeleisend pianoconcert dat zeer bekend is. Maar voor het overige neemt de piano een vrij bescheiden plaats in binnen zijn oeuvre. Zijn meeste pianostukken werden geschreven voor de welwillende amateur, die verlegen zat om muziek voor huiselijk gebruik. Dit alles neemt niet weg, dat er zich onder deze voor de verkoop geschreven stukjes heel wat mooie muziek bevindt. Tchaikovsky schreef iedere maand één van deze stukken voor het blad Nouvelliste. Zijn voorkeur ging echter uit naar het orkest.
Claude Bolling (1930-heden), Tango uit Jazz suite

De Franse jazzpianist, componist en arrangeur is geboren in het Cannes. Hij studeerde aan het conservatorium in Nice en was al jong, op zijn veertiende een professioneel jazzpianist.Hij speelde onder meer met bekende artiesten als Kenny Clarke, Roy Eldridge en Lionel Hampton. Hij was bevriend met Oscar Peterson en droeg in de zestiger jaren bij aan de traditionele jazzherbeleving.

Takashi Yoshimatsu (1953-heden), Atomic Hearts Club Trio

De Japanse hedendaagse componist, geboren in Shibuya, studeerde aan de universiteit van Keio.

Hij heeft een tijd gestudeerd bij Teizo Matsumura en is grotendeels autodidact. Hij heeft vooral toegankelijke lyrische werken geschreven onder meer voor orkest en kamermuziek.


Astor Piazolla (1921-1992) de vier Seizoenen van Buenos Aires

Astor Piazolla, geboren in Mar del Plata, Argentinie, verhuisde op vierjarige leeftijd naar New York, waar hij tot zijn vijftiende woonde. Hij was tangomuzikant, bespeelde de bandoneon en componeerde. Bekende werken van hem zijn: Libertango, Oblivion en Adiós Nonino. In 1933 studeerde hij bij de Hongaarse pianist Béla Wilda. In 1936 keerde hij terug naar Argentinië en speelde in diverse tango-orkesten. In 1946 had hij een eigen orkest encomponeerde hij El Desbande, wat Piazzolla als zijn eerste officiële tango beschouwde. Ook begon hij filmmuziek te schrijven.

In 1949 stopte hij met het orkest, ging zich toeleggen op het werken van Béla Bartók en Igor Stravinsky en studeerde orkestdirectie en beluisterde veel jazz.

Later won hij met de Fabien Sevitzky-wedstrijd een studiebeurs in Parijs en ging bij Nadia Boulanger studeren. Hij beschouwde haar als beste muziekdocente ter wereld. Na zijn studie in Parijs keerde hij terug naar Argentinië, waar hij met zijn strijkorkest een andere dan traditionele bezetting aanhield.

In de jaren zeventig experimenteerde hij met elektrische gitaar, synthesizer en elektrische piano in zijn orkest. In tachtiger jaren reisde hij met zijn orkest over de hele wereld en was zijn roem op een hoogtepunt. Eind jaren tachtig liet zijn gezondheid te wensen over. In 1992 stierf hij in Buenos Aires. Meer dan 1000 werken liet hij na.