Winnaars Prinses Christina Concours Noord

Winnaars Prinses Christina Concours Noord

Concert Winnaars van het Prinses Christina Concours, 7 januari 2018, 14.00 uur, De Tamboer


Net als vorig jaar treden ook dit keer weer winnaars van het Prinses Christina Concours op in De Tamboer. Het zijn Camille Buitenhuis op viool, Caspar Westerman op cello, Salim Elsafi en Timo Stokhorst op piano (quatre main). Irina Osetskaya begeleidt op piano.


Het Prinses Christina Concours is een jaarlijks terugkerend concours waarbij  alle jonge muzikanten van 12 tot en met 19 jaar (voor zang tot en met 21 jaar) zich kunnen inschrijven. Iedereen mag meedoen ongeacht het niveau.

Het Prinses Christina Concours staat open voor alle jonge muzikanten die een klassiek stuk al aardig in de vingers hebben. Alle deelnemers mogen tien minuten optreden. Het concours is er niet alleen voor de toptalenten, maar juist ook voor diegenen die graag een extra stimulans willen. Na afloop krijgen alle deelnemers persoonlijk advies van juryleden. Bovendien kunnen deelnemers naar elkaars optreden luisteren en collega-musici ontmoeten.Camille Buitenhuis

Camille Anna Buitenhuis (1999) speelt sinds haar zesde jaar viool en heeft vanaf haar twaalfde les bij Veselina Manikova.

Op haar veertiende werd zij toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Camille is aanvoerder van de tweede violen bij het Haydn Jeugd Strijk Orkest en treedt bij dit orkest tevens op als solist.

Zij was meerdere keren prijswinnaar bij het Prinses Christina Concours: in 2014 behaalde zij een 3e prijs in de regionale finale in Groningen en in 2016 won zij een 1e prijs en de publieksprijs in de regionale finale en drong zij door tot de Halve Finale in Den Haag. Afgelopen februari won zij in Groningen de Ensemble Aanmoedigingsprijs.

Camille bespeelt een Italiaanse viool van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds die in 1820 werd gebouwd door Andrea Postacchini.

Postacchini werd bekend als de "Stradivarius" van de regio Marche.

Camille zit in de vijfde klas van het Gymnasium.

Na de middelbare school wil zij graag in het buitenland aan een conservatorium studeren.


 


Vanmiddag brengt zij het eerste vioolconcert van Mozart (1756-1791) ten

gehore en een stuk van Amy Beach (1867-1944).

Amy Beach is een Amerikaanse pianiste en de eerste succesvolle vrouwelijke

componiste. Ze was een wonderkind, componeerde al 3 walsen toen ze

nog maar 4 jaar was. Ze gaf haar eerste pianorecitals toen ze 7 jaar was.

Ze kreeg het advies in Europa te gaan studeren maar haar ouders lieten

o.a. Carl Baermann naar Boston komen om haar les te geven.

Haar viool sonate is één van haar belangrijkste composities en haar stijl

wordt vaak vergeleken met Brahms.

Salim Elsafi en Timo Stokhorst

Salim Elsafi en Timo Stokhorst (beide geboren in 2001) spelen sinds hun achtste als pianoduo.

Timo won het Haydn Muziekfestival in 2010 en Salim in 2013. Ieder apart dus, maar spelen als duo vinden ze nog fijner en dit zijn ze dan ook steeds intensiever gaan doen.

Het vele samen oefenen resulteerde in de Duo-prijs en de finale tijdens de Rotterdamse Piano-driedaagse in 2011.

Verder wonnen zij de publieksprijs van het Haydn Muziekfestival (2012) en een 2e prijs op het Prinses Christina Junior Concours in 2012 en in 2013.

Bij het Prinses Christina Concours Noord in 2014 wonnen ze de aanmoedigingsprijs en in maart 2016 een 2e prijs en een optreden in de Kamermuziekserie van het Noord Nederlands Orkest.Ook vanmiddag spelen Timo en Salim spelen quatre main op de vleugel.


Op het programma staan 9 delen uit het Carnaval des Animaux van

Camille Saint-Saëns (1835-1921) op het programma.

Hij schreef dit stuk in 1886 en is waarschijnlijk zijn bekendste werk maar

hij heeft er in het openbaar nooit een noot van gehoord omdat hij het stuk

niet vond passen bij zijn imago als een ernstig componist en verhinderde

daarom de uitvoering hiervan.


Caspar Westerman

Caspar Westerman (2001) werd geboren in Groningen en begon op zijn achtste jaar cellolessen te volgen. Na eerst twee jaar les te hebben gehad van Arjan van der Boom op de muziekschool te Zuidhorn, begon hij privélessen te volgen bij Corine ’t Hoen, tevens cellodocente op het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In juni 2014 werd hij daar toegelaten tot de Jong Talent Klas.

Daarnaast speelt hij sinds september 2014 in het Haydn Jeugd Strijkorkest. In het voorjaar van 2015 won hij de tweede prijs (categorie 1) in de regionale finale van het Prinses Christina Concours Noord en nam deel aan de Nationale Halve Finale in Den Haag. In het voorjaar van 2016 won hij in de Nationale Finale de eerste prijs, ook in categorie 1. Begin augustus ontving hij de Labberté-Hoedemaker Prijs voor zijn opvallende spel tijdens het Peter de Grote Festival. Ook volgde hij masterclasses bij onder meer Amir Eldan, Godfried Hoogeveen, Amparo Lacruz en Harro Ruijsenaars. Caspar zit momenteel in de zesde klas van het Praedinius Gymnasium te Groningen.Vanmiddag speelt Caspar stukken van de componisten Bach, Haydn

en Tsjaikovski.

J. S. Bach (1685-1750)- Prelude uit de cellosuite nr. 2 BWV 2008

J. Haydn (1731-1809)- Cello concert nr. 1 in C Gr. deel 1 en 2

P.I.Tsjaikovski (1840-1893)- Nocturne in d kl. opus 19 nr. 4


De concerten van Haydn zijn vaak in de galante Rococo stijl geschreven,

niet gecompliceerd en zelden vernieuwend. Het bekendste zijn de eerste

twee celloconcerten en het trompet concert. Deze zijn ambitieuzer en

beter doorwrocht van aard. De celloconcerten schreef hij voor zijn vriend

Josef Weigl, cellist van het Esterhazy-orkest.Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Vrienden van De Tamboer.