NNO Hestia Sextet

NNO Hestia Sextet , zondagmiddag 14 okt 2018 om 14.00 uur in De Tamboer


HESTIA SEXTET NNO


Viool:             Marlene Hemmer

Lianne van den Berg

Altviool:        Kristin Stets

Ulrike Adam

Cello:             Kate Harris

Isabel VazProgramma


Strijksextet van Brahms (1833-1897), 1e strijksextet


Strijksextet van Tsjaikovski (1840-1893), Souvenir de FlorenceMarlene Hemmer begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen. In 1989 werd ze aangenomen op de Jong Talent Opleiding van het Utrechts Conservatorium. Vanaf 1994 studeerde ze in Lübeck, Biella(Italië) en bij Emmy Verhey en Alexander Kerr aan het Utrechts Conservatorium waar ze haar studie afsloot met een 10 met onderscheiding. Tijdens haar studie volgde Marlene masterclasses bij onder andere Ruggiero Ricci en Zaven Melikian. Daarnaast werkte ze samen met onder andere Viktor Liberman, Joseph Silverstein en Jeremy Menuhin.

Begin 2008 bracht Marlene samen met pianist Paul Komen haar debuut-cd uit met de 3 vioolsonates van J. Brahms welke zeer lovende recensies ontving. Samen waren ze vaak te zien en te horen in het Concertgebouw en op radio en TV. Eind 2011 kwam haar 2e cd 'Virtuoso Opera Fantasies' uit die meteen werd verkozen tot 'Klassieke Zaken Aanrader'.

Marlene heeft inmiddels diverse prijzen op haar naam staan waaronder het internationale Concorso Premio Sassari en het Prinses Christina Concours (1997) In 2003 won ze de tweede prijs op het Nationaal Vioolconcours Oscar Back met de Schotse Fantasie van Max Bruch uitgevoerd met het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Eri Klas.

Ze bespeelt een G.B. Guadagnini uit 1764, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.


Lianne van den Berg (1980) begon haar vioollessen bij Boukje Gerritsma in Hoogezand. Zij behaalde haar bachelor bij Ilona Sie Dhian Ho (2004) aan het Noord Nederlands Conservatorium te Groningen, studeerde verder bij Benzion Shamir aan het conservatorium van Rotterdam (2004) en behaalde haar master bij Johannes Leertouwer aan het conservatorium in Amsterdam (2007).

Zij volgde masterclasses aan de internationale zomeracademie in Nice en de Summer Academy in Salzburg bij onder andere Mauricio Fuks, Gerhard Schulz, Lewis Kaplan. Orkestervaring deed zij op in het Haydn Jeugd Strijk Orkest (1995-1998), het Nationaal Jeugd Orkest (2001-2002), het EUYO (2005) en het Schleswig Holstein Festival Orkest (2006 en 2007).Zij speelde in de academie van la Scala in Milaan, waar zij de Cosi fan Tutte van Mozart uitvoerde (2007). In 2008 en 2009 werkte Lianne in het Orquesta Filarmonica de Santiago de Chile in Chili.

Vanaf 2010 is Lianne plaatsvervangend aanvoerder tweede viool in het Noord Nederlands Orkest.Daarnaast werkt zij regelmatig als remplacant in het Gelders Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Naast haar orkestwerk speelt zij kamermuziek en heeft zij sinds 2002 een prive-lespraktijk.


Kristin Stets begon op achtjarige leeftijd met vioolspelen. Ze ging elf jaar later over op de altviool en studeerde in 2000 in Leipzig af bij Dietmar Hallmann. Ze was vaste remplaçant in het Gewandhaus Orchester te Leipzig en speelde verder in het Leipziger Kammerorchester en het Neues Bachisches Collegium Musicum. Bovendien volgde zij een tweejarige opleiding aan de orkestacademie van de Staatskapelle Dresden. Zij is sinds 2002 lid van het NNO en maakt daarnaast deel uit van kamermuziekensembles: het Hestia sextet en het Oosters Strijkkwartet.


Ulrike Adam werd geboren in Hamburg.  Zij studeerde altviool bij E. Sichermann aan de Musikhochschule in Lübeck en bij E. Schiffer aan het Brabants conservatorium.

In 1989 behaalde zij haar diploma uitvoerend musicus. Zij volgde meestercursussen bij Mendelssohn en Buchholz.

Sinds september 1995 is zij verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.

Ze speelt in diverse kamermuziek ensembles van het NNO.


Kate Harris is geboren te Leeuwarden en studeerde cello bij Jan-Ype Nota aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Zij volgde masterclasses bij Pieter Wispelwey, Colin Carr en Heinrich Schiff. Zij studeerde enkele maanden aan het Conservatoire National Superieur te Parijs bij Michel Strauss. Tussen 2002 en 2004 studeerde zij aan de Musikhochschule te Lubeck bij Troels Svane. Sinds 2005 is zij als tutti-cellist werkzaam bij het Noord Nederlands Orkest. In 2006 nam zij zanglessen bij Jan van Zelm.  Een jaar later werd zij toegelaten tot de zangopleiding van het Prins Claus Conservatorium. Zij volgde ook zanglessen bij Marion van den Akker. Nadat ze een jaar in Amerika verbleef voor studie is Kate weer terug bij het NNO.


Isabel Vaz

Geen gegevens ontvangenJohannes Brahms geboren in 1833 in Hamburg was zoon van een muzikant en een kleermaakster.Hij bllek een groot muzikaal talent en kreeg vanaf zijn zevende jaar pianoles.ook anderen zagen zaijn talent voor de muziek waardoor hij vanaf zijn tiende van de beste pianodocent in Hamburg les kreeg.

Vanaf zijn dertiende speelde hij ook in kroegen en bordelen om zijn ouders financieel te ondersteunen.

In 1853 ging Brahms op tournee en ontmoette de invloedrijke Robert Schumann die lovende kritieken over hem schreef. Zijn naam werd hiermee gevestigd.

Brahms dirigeerde naast zijn eigen werken ook veel werken van Bach en koormuziek.


Het strijksextet componeerde Brahms in 1860 voor twee violen, twee altviolen en twee cello’s.

Het bestaat uit vier delen:

- Allegro ma non troppo

- Andante, ma moderato

- Scherzo, Allegro molto

- Rondo, Poco allegretto e graziozo


Aardig is te weten,dat deze muziek ook is gebruikt als soundtrack door de franse regisseur Louis Malle in de film “Les Amant” in 1958.


 

 


Pjotr Iljitsj Tsjaikovski is in Sint-Petersburg geboren in 1840. Hij is hiermee een tijdgenoot van Brahms. Hij was eerst ambtenaar, maar ging op latere leeftijd studeren aan het conservatorium in Sint-Petersburg.

Een rijke bewonderaarster bood hem in 1877 de mogelijkheid om zijn leven te wijden aan het componeren.

Tsjaikovski reisde veel, kreeg veel waardering voor zijn werk, maar was een eenzelvig en eenzaam mens. Op 53-jarige leeftijd overleed hij waarschijnlijk aan cholera dat toen heerste in Sint-Petersburg.


Hij schreef zes symfonieën, symfonische gedichten, tien opera’s, pianowerken strijkkwartetten, liederen en vioolmuziek.


Het strijksextet “Souvenir de Florence” schreef hij in 1890 bij zijn toetreding tot de Kamermuziekvereniging van Sint-Petersburg. In  Florence begon hij aan dit werk te schrijven.

Ook dit werk bestaat uit vier delen:

- Allegro con spirito

- Adagio cantabile e con moto

- Allegretto corto moderato

- Allegro con brio e vivaceNNO Hestia Sextet